Yliopisto-TV


Mikä on Yliopisto-TV?
Yliopisto-TV on Tampereen yliopiston nettitelevisio, jonka noin kerran viikossa päivittyvät sivustot ja ohjelmat käsittelevät väljästi tiedemaailmaa. YTV:n toimituksen muodostavat tiedotusopin televisiotyön opiskelijat. Ylläpidosta vastaavat tiedotusopin laitos, Opetusteknologiakeskus ja Tietokonekeskus

Tampereen yliopisto

Yliopisto-TV:llä uusi osoite

 

Yliopisto-TV on uusinut sivustonsa. Uusi osoite on http://yliopistotv.uta.fi.
Tässä auki olevat sivut eivät enää päivity, mutta säilyvät tässä muodossa. Näillä (http://yliopistotelevisio.uta.fi) sivuilla on ohjelmia vuodesta 2006 lähtien, etusivulla ja Arkistossa.

28.8.2012

Ponipoika ja häilyvällä rajalla

Henkilödokumentteja
Tamperelainen Kristian Koivisto, 21, fanittaa pieniä piirrettyjä pastellin värisiä poneja. Eikä hän ole ainoa. Pelkästään Suomessa elää arviolta pari sataa hänen kaltaistaan bronya, My Little Pony: Friendship is Magic -televisiosarjaa fanittavaa nuorta aikuista, joista valtaosa on miehiä. Maailmanlaajuiseksi levinnyt fani-ilmiö sai alkunsa netin keskustelupalstoilla, ja tätä nykyä poniyhteisö on Koiviston mukaan vaihtoehto netissä vellovalle vihalle ja katkeruudelle.
  Häilyvällä rajalla on lyhyt dokumentti skitsofreenikon arjesta. Siitä tavallisesta arjesta jota jokainen meistä elää, mutta tällä kertaa yhteiskunnallisesti leimaavan diagnoosin alla. Mitä tarkoittaa ”sairaus” - eroaako se jotenkin ”terveydestä”? Voiko näitä kahta käsitettä edes erottaa toisistaan? Kuka ylipäätään on terve tai sairas?
  Dokumentit ovat henkilödokumenttikurssin opiskelijoiden tuotantoja.

31.5.2012

Jos videot eivät näy, lue tämä.

  
Ponipoika Kristian.

   
Häilyvällä rajalla.

 

Vauvanhimo, Leipäjono ja Laserskater

Kokeilevaa tv-ilmaisua
Yhteiskunta vaatii sitä. Mummosi toivoo sitä. Perheesi puhuu siitä. Ystävilläsi on jo se. Mutta mitä, jos SINÄ et vain halua sitä? Vauvanhimo on Kokeilevan tv-työpajan opiskelijoiden Anu Hurmeen, Anu Kerttulan ja Ella Mikkolan tuotanto.
  Ruoka. Harva asia yhdistää ihmisiä niin paljon kuin tuo nautinnon ja kärsimyksen lähde. Yhä useammalla on syömisen suhteen sääntöjä ja tavoitteita, mutta tietoa, tunnetta ja tarpeita on vaikeaa yhdistellä. Leipäjono on Noora Laaksosen tekemä tv-työ.
  Laserskater on hupaisa musapätkä, joka koettelee faktan ja fiktion rajoja. Videon Laserskater-hahmo on todellinen arjen supersankari, joka rullaa Helsingin kaduilla. Hän auttaa mummon kadun yli, vaikka olisi kiire ottaa vorot kiinni. Laserskaterissa sekoittuvat musiikkivideon, performanssitallenteen ja vanhan television keinot. Videon tarina on fiktiivinen. Laserskater on Salla Hongiston kokeileva tv-työ.

22.5.2012

 

Jos videot eivät näy, lue tämä.

  
Kokeileva tv-työ: Vauvanhimo.

   
Leipäjono.

  
Laserskater.

Vauvanhimo, Leipäjono ja Laserskater ovat Kokeilevan tv-työpajan kurssin tuotantoja. Niissä murretaan perinteistä tv-ilmaisua.

 

 

TaY Story, yliopiston tarina

 

Dokumentti
Tampereen yliopisto on toiminut Tampereella yli 50 vuotta. Vuonna 1925 Kansalaiskorkeakoulu-nimisenä perustettu yliopisto muuttui Yhteiskunnalliseksi Korkeakouluksi 1930. Vuonna 1960 Yhteiskunnallinen korkeakoulu muutti Helsingistä Tampereelle. Opiskelijoita korkeakoulussa oli tuolloin 933 ja opettajanvirkoja 24. Vuonna 1966 Yhteiskunnallinen korkeakoulu muuttui Tampereen Yliopistoksi.
  Nykyisin Tampereen yliopistossa on noin 15 000 opiskelijaa ja henkilökuntaa yli 2 200. Yliopisto kouluttaa muun muassa ammattilaisia yhteiskunnallisille aloille, esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä, sosiologeja, toimittajia, johtamisen asiantuntijoita, opettajia, lääkäreitä ja näyttelijöitä.
  Kaupunki ja yliopisto ovat kasvaneet yhdessä ja tukeneet tiiviisti toistensa menestystä. Molemmat tunnetaan virkeinä, innovatiivisina ja kansainvälisinä ympäristöinä ja yhteisöinä.
  Tampereen yliopiston historiadokumentin Tay Storyn ovat tehneet opiskelijat Anna Pajunen ja Marika Linko.
  Dokumentti on nähtävissä myös Yleisradion Elävässä arkistossa: http://yle.fi/elavaarkisto/index.html. Suora linkki: http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/kansalaiskorkeakoulusta_suomalaisen_yhteiskunnan_tutkijaksi_80078.html#media=80075

15.5.2012

Jos videot eivät näy, lue tämä.

  

Tay Story on historiadokumentti Tampereen yliopiston yli 50 vuoden vaiheista. Sen ovat tehneet Viestinnän, median ja teatterin yksikön opiskelijat Anna Pajunen ja Marika Linko.

 

 

Haastaako ekologisuus muotibisneksen?

 

Makasiini
Mitä muoti tarkoittaa nykypäivänä? Haastaako ekologisuus sesonkeihin nojaavan muotibisneksen? Ovatko muotibloggarit tämän päivänä tyyli-ikoneja? Mitää kuuluu Suomi-muodin maailmanvalloitukselle? Mm. näihin kysymyksiin etsii vastausta kevään suuri muodin muutos makasiini.
  Studiossa aiheesta keskustelemassa Nanson markkinointijohtaja Thea Forsten ja muotisuunnittelija Maria Jokela.
  Keskustelun lomassa nähdään kaksi tv-inserttiä. Ensimmäisessä tutkitaan kevään sukkahousumuotia ja toisessa tutustutaan muotibloggariin.
  Muotimakasiini TVII kurssin opiskelijoiden tuotantoa.

2.5.2012

Jos videot eivät näy, lue tämä.

  

Muotimakasiinin studiossa aiheesta  keskustelemassa muotisuunnittelija Maria Jokela (oikealla) ja Nanson markkinointijohtaja Thea Forsten. Keskustelun vetävät ja makasiinin juontavat toimittajat Reetta Rönkä ja Anni Tolonen.

 

Tuntevat pensselit

Henkilöjuttuja
Pekka Mäkelä soutaa kirkkovenettä joukkueessa, joka voitti Sulkavansoudut viime kesänä. Nyt hän odottaa kesää ja valmistautuu uuteen kauteen.
  Nuotistonhoitajalla on isossa orkesterissa näkymätön, mutta tärkeä rooli. Aino Koskela hoitaa Tampere Filharmonian nuotistoa ja haaveilee kapellimestarin urasta.
  Mitä ovat tuntevat pensselit kuvataiteilijalle? Miltä tuntuu tehdä taidetta, kun ei näe lopputulosta? Kuvataiteilija Maarit Hedmanin työt syntyvät muilla aisteilla.
  Anne Terävä on aina pitänyt eläimistä ja erityisesti hevosista. Niinpä hän kouluttautui ratsastusterapeutiksi.
  Henkilöjutut ovat TVI kurssin opiskelijoiden tuotantoa.

24.4.2012

Jos videot eivät näy, lue tämä.

  
Kirkkovenesoutaja Pekka Mäkelä.

   
Aino Koskela, nuotistonhoitaja.

  
Kuvataiteilija Maarit Hedman.


Ratsastusterapeutti Anne Terävä.

 

Muuttolinnuista sisällissotaan,
siirtotyöläisistä sairaalaklovneihin

Reportaaseja
Lintujen kevätmuutto on käynnissä. Kaikki linnut eivät kuitenkaan pääse pohjoiseen asti. Esimerkiksi lintujen ampuminen ja aavikoituminen aiheuttavat lukuisia lintukuolemia.
  Suomen sisällissota päättyi Tampereen valtaukseen huhtikuussa 1918. Historioitsijat Tuomas Hoppu ja Juha Siltala selvittävät taustat sekä ratkaisutaistelun tapahtumat ja tuntemukset.
  Viideltä töihin ja neljältä kotiin. Hämpin parkin eli P-Hämpin työmaan miehistä yli 70% tulee Pirkanmaan ulkopuolelta. Millaista on, kun koti kulkee jatkuvasti mukana?
  Sairaalastakin löytyy huumoria. Sairaalaklovnit Mona Ratalahti ja Hanna Gibson tuovat iloa niin potilaille kuin henkilökunnalle.
  Reportaasit ovat TVI kurssin opiskelijoiden tuotantoa.

17.4.2012

  
Lintuharrastaja Olavi Kalkko.

   
Kartta Tampereen valtauksesta 1918.

  
Kari Koskinen ja Veli Romppanen.


UMona Ratalahti ja Hanna Gibson.

 

Onko urheilun seksuaalisuus tabu?

 

Makasiini
Suomessa on ollut avoimesti homoseksuaali presidenttiehdokas ja populaarikulttuuri vilisee julkihomoja. Miksi seksuaalivähemmistöistä kuitenkin vaietaan urheilussa? Studiossa aiheesta keskustelevat biseksuaali judoka Heikki Kulhia sekä seksuaalivähemmistöjä tutkinut Tuula Juvonen.
  Keskustelua ryydittää kaksi tv-inserttiä. Ensimmäisessä insertissä toimittajat marssivat Tapparan pukukoppiin selvittämään jääkiekkopiirien suhtautumista homoseksuaalisuuteen. Toisessa insertissä kumotaan stereotypioita.
  Makasiini on TVII-kurssin opiskelijoiden tuotantoa.

11.4.2012

Jos videot eivät näy, lue tämä.

  

Urheilu ja seksuaalisuus -makasiinin studiossa aiheesta  keskustelemassa seksuaalivähemmistöjä tutkinut Tuula Juvonen (oikealla) ja judoka Heikki Kulhia sekä toimittajat Lotta Jokinen ja Kreeta-Maria Kivioja. Makasiinin juontaa Anu Korhonen.

 

Laman hyötyjät ja läänintaiteilija

 

Uutisia
Mitkä alat voivat hyötyä lamasta? Kysyimme asiaa muiden muassa kansantaloustieteilijä Jani-Petri Laamaselta.
  Opetus- ja kulttuuriministeriö kaavailee läänintaiteilijainstituution lakkauttamista. Pirkanmaan läänintaiteilija Tero Karvinen ja taidetoimikunnan pääsihteeri Armas Ketonen ovat huolissaan taiteen kehittämismahdollisuuksista.
  Alkon 80-vuotisjuhlan kunniaksi liikkeisiin saapuu erikoistuotteita, joista kysytyin on kahden tähden jaloviina. Viimeksi 1940-luvulla myyty tuote houkuttelee keräilijöitä.
  Talviuinti on suosittu harrastus. Kaupinojan saunan ovi käy 50 000 kertaa vuodessa. Haastateltavina Tampereen talviuimareiden aktiivit Esko Jalanto, Lauri Salminen ja Pertti Rantanen.
  Uutiset ovat TVI kurssin opiskelijoiden tekemiä.

2.4.2012

Jos videot eivät näy, lue tämä.

  
Taloustieteilijä Jani-Petri Laamanen.

   
Läänintaiteilija Tero Karvinen.

  
Jukka Valkeajärvi, Alkon myyjä.


Uimarit Lauri Salminen ja Pertti Rantanen.

 

Kylä lähtee, huumoria nääs

 

Makasiini
Kumpi on hauskempi, pierutyyny vai kumikana? Mikä ruotsalaisvitseissä naurattaa? Pärjääkö vitsiniekka paremmin poliitikkona kuin kivikasvo? Huumorimakasiinissa käsitellään huumorin  eri ulottuvuuksia – pientä vitsailua unohtamatta.
  Studiossa keskustelevat huumoria tutkinut sosiologi Jari Aro sekä kolme vuotta stand up –komiikkaa tehnyt Tomi Haustola.
  Inserteissä Essi Tolonen opastaa katsojia naurujoogan saloihin ja Heikki Silvennoinen pohtii uraansa Kummeli-miehenä.
  Makasiini on TVII-kurssin opiskelijoiden tuotantoa.

27.3.2012

  

Huumorimakasiinin studiossa aiheesta  keskustelemassa stand up -koomikko Tomi Haustola ja sosiologi Jari Aro sekä toimittajat Ilona Koskimäki ja Anu-Elina Ervasti.

 

 

Markku matkaa fillarilla

 

Henkilöjuttu
Turkulainen Markku Liukkonen on yhden pyörän mies. Itäeurooppalaisella jopokopio Stradalla taittuu matka mihin vaan. Liukkosen mielestä fillari on käytännöllinen kulkuväline, jolla on helppo kuljettaa kauppakassien lisäksi tyttöjä. Mutta minkälaiset arvot ajavat Liukkosen satulaan? Fillarin on toimittanut ja leikannut Sanne-Mari Laaksonen.

 

18.3.2012

 

  

Fillarin aika on pian taas käsillä. Markku Liukkonen ja Strada.

 

 

Jatkuuko dokumentin renesanssi?

 

Makasiini
Tampereen Film Festivaleilla (7.-11.3.) kilpailee tänä vuonna kuusitoista kotimaista dokumenttia. Filkkarimakasiinissa selvitetään muun muassa mitkä ovat suomalaisen dokumentin nykypäivän trendit ja miten käy rahoitusvaikeuksissa painivan kotimaisen dokumenttituotannon.
  Studiossa keskustelevat Ylen Dokumenttiprojektin pitkäaikainen tuottaja Iikka Vehkalahti ja Filkkareillakin kilpailevan Tunneli-dokumentin tuottaja Mikko Helmanen. Ensimmäisessä insertissä Säilöttyjä Unelmia -dokumentin ohjaaja Katja Gauriloff kertoo dokumentin teosta sekä menestyvän dokumentin reseptin. Toisessa insertissä tutustutaan tämän vuotisen Elokuvajuhlien kotimaiseen dokkaritarjontaan.
  Makasiini on TVII-kurssin opiskelijoiden tuotantoa.
  Tampereen Elokuvajuhlat alkavat keskiviikkona 7.3.. Lisää tietoa saa täältä: www.tamperefilmfestival.fi

6.3.2012

 

  

Filkkarimakasiinin studiossa dokumentista  keskustelemassa tuottaja Mikko Helmanen (oikealla), Ylen dokumenttiprojektin tuottaja Iikka Vehkalahti sekä toimittajat Lotta Jokinen ja Anu Korhonen. Makasiinin juontaa Kreeta-Maria Kivioja.

 

 

Laskettelua, sirkusta ja performanssia

 

Henkilöjuttuja
Oskari Raitanen on kokopäiväinen New school -lasketteija. Siinä suksilla laskemiseen on yhdistetty aineksia rulla- ja lumilautailuista. Raitanen on mukana tuotantoyhtiö Nipwitzissä, joka tekee lyhytlasketteluelokuvia Suomessa ja ulkomailla.
  Sirkus on maailmalla iso taiteenala, ja Suomessa sellaiseksi nousemassa. Nykysirkus on sirkustaiteilija Pasi Nousiaisen mukaan pidempine esityksineen teatterimaisempi. Hänkin kertoo esityksissään tarinoita eri tavoin.
  Kuvataiteilija Vera Arjoma kiinnostui esittävästä taiteesta jo lapsena ja murrosiässä mukaan tuli performanssi. Hän suunnittelee performanssinsa tarkkaan, mutta yllätyksiä tulee silti.
  Rauli on ollut teekkari yli 20 vuotta, opinnot ovat venyneet. Silloin kun hän aloitti opinnot, teekkarit olivat nörttejä ja häkeltyivät naisen läsnäolosta. Nykyään teekkarit voi erottaa muista opiskelijoista vain haalarin värin perusteella. Toisin kuin osa valmistuneista opiskelutovereistaan, Rauli osaa sentään biasoida fetin.
  Henkilöinsertit ovat TVI kurssin opiskelijoiden tuotantoa.

27.2.2012

 

  
Oskari Raitanen, urbaani laskettelija. 

   
Pasi Nousiainen, sirkustaiteilija.

  
Kuvataiteilija Vera Arjoma.


Rauli, teekkari yli 20 vuotta.

 


Perhesurmaa ei voi ennakoida

Makasiini
Kuluneen yhdeksän kuukauden aikana Suomessa on tapahtunut seitsemän perhesurmaa. Myös perheväkivalta yleisesti on tilastojen mukaan lisääntynyt. Mistä äkillinen perheväkivallan aalto johtuu? Millaiset ihmiset pystyvät tällaisiin väkivallan tekoihin?
  Perhesurmia ja suomalaista väkivaltaa studiossa puivat väkivaltatutkija Teija Hautanen ja kriisikeskus Osviitan toiminnanjohtaja sekä psykoterapeutti Seppo Lind.
  Perheväkivalta-makasiinissa nähdään myös kaksi tv-inserttiä. Ensimmäisessä vieraillaan tamperelaisessa turvakodissa. Toisessa insertissä puhuvat asiantuntijat, jotka auttavat väkivallan tekijöitä.
  Makasiini on TVII-kurssin opiskelijoiden tuotantoa.

21.2.2012

 

  

Perheväkivalta -makasiinin studiossa aiheesta keskustelemassa väkivaltatutkija Teija Hautanen (oikealla) ja kriisikeskus Osviitan toiminnanjohtaja Seppo Lind sekä toimittajat Anni Tolonen ja Reetta Rönkä.

 

 

 

 

 

POIMINTOJA

Kiertävä
leffateatteri
(14.2.2012)

Kohti Lontoon
olympialaisia
(14.2.2012)

Kahvin tie
marjasta kuppiin
(14.2.2012)

Fanien suru
Tamusta
(14.2.2012)

Nuoriso-
työttömyys,
makasiini
(6.2.2012)

Meluselvitys
Tampereella

(30.1.2012)

Alkon uudet
viinikoodit

(30.1.2012)

Hiusvärien
väriaineet

(30.1.2012)

Euroopan
nuoret koolla

(30.1.2012)

Kokeileva tv-paja
harjoitus 2

(23.1.2012)

Kokeileva tv-paja
harjoitus 1

(23.1.2012)

Olut-
makasiini

(23.12.2011)

Kaivurikilpa
istumalla

(13.12.2011)

Prostituutio
Tampereella

(13.12.2011)

Lasten
parlamentti

(13.12.2011)

Mopoauton
suosiosta

(13.12.2011)

Keskittyvä kauppa,
makasiini

(6.12.2011)

Kymmenen
koirapuistoa

(29.11.2011)

Asuntosäätiön
säästötoimet

(29.11.2011)

Yliopisto tukee
työpyöräilyä

(29.11.2011)

Riskiryhmien
rokotukset

(29.11.2011)

Tietokonepeli-
makasiini

(21.11.2011)

Antti
steppaa

(4.11.2011)

Mikko ja
politiikka

(4.11.2011)

Mona on
burleskitaitelija

(4.11.2011)

Markku on
pyöräyrittäjä

(4.11.2011)

Ihminen 2.0
-makasiini

(7.11.2011)

Ääriliike-
makasiini

(24.10.2011)

Pyörävarkauden
ehkäiseminen

(12.10.2011)

Kiusaamista
yliopistossa

(12.10.2011)

pYlioppilaskoti
ränsistyy

(12.10.2011)

Mitä on
ufotutkimus?

(12.10.2011)

Ruoka-
makasiini
(4.10.2011)

Anne antoi
munasolun
(28.9.2011)

Siiristä
suutari
(28.9.2011)

Jan-Mikael
on muusikko
(28.9.2011)

Laura Inhan
melontaura
(28.9.2011)

Backlightin
valokuvat
(21.9.2011)

Ruoka halpaa
vai kallista?
(21.9.2011)

Koululaisten
liikennetaidot
(21.9.2011)

Yksityisautot
Hämeenkadulta
(21.9.2011)

Perustulo-
makasiini
(31.5.2011)

Dokumentti:
rauhanturvaaja

(17.5.2011)

Talikko-
makasiini

(10.5.2011)

Teknologia-
makasiini

(3.5.2011)

Kaupungin
julkisivu

(27.4.2011)

Korusepän
työssä

(27.4.2011)

Katja, Maa
ja Taivas

(27.4.2011)

KRIS auttaa
vapautuvia

(27.4.2011)

Elokuva-ala
murroksessa
(20.4.2011)

Konsolipelejä
kirjastosta
(20.4.2011)

Hervannan jää-
halliremontti
(20.4.2011)

TYK musikaali-
kilpailuun
(20.4.2011)

Vaali-
makasiini
(12.4.2011)

Vaali-
paneeli
(5.4.2011)

Vankila-
makasiini
(28.3.2011)

Iina, tanko-
tanssija
(22.3.2011)

Timo tanssii
työkseen
(22.3.2011)

Risto asuu
hautausmaalla
(22.3.2011)

Niina,
feissaaja
(22.3.2011)

Filkkari-
makasiini
(10.3.2011)

SPR auttaa
katastrofissa

(23.2.2011)

Musta lammas
tarjoaa tukea

(23.2.2011)

Missä ovat
bingojumalat?

(23.2.2011)

Juomalaulut
raikuvat yhä

(23.2.2011)

Lemmikki-
makasiini

(15.2.2011)

Eveliina on
raskaana

(9.2.2011)

Jaakko ja
superfood

(9.2.2011)

Tapio on
uskonnoton

(9.2.2011)

Hannalla
on kahvila

(9.2.2011)

Terveys-
makasiini

(1.2.2011)

Työelämä-
makasiini

(16.12.2010)

Venäjä
-makasiini

(1.12.2010)

Maaseudun
tulevaisuus
-makasiini

(17.11.2010)

Onnellisuus-
makasiini
(3.11.2010)

Maahanmuuton
makasiini

(11.10.2010)

Armeija-
makasiini

(28.9.2010)

 

 

 

 

 

 

Lataa Flash Player.

Lataa Real Player.

 

 

 

 

 

Yhteysvirhe!