Voiko taiteella muuttaa maailma?

Makasiini
Tutkija, VTM Mia Muurimäki havaitsi väitöstutkimuksessaan, että nykytaiteen poliittisuus syntyy vasta katsojan silmissä. Tulkinnat nykytaiteenmuseo Kiasman teosten sisällöstä näyttävät ohjautuvan nimenomaan katsojan lähtökohdista käsin eivätkä suinkaan taiteilijan ennakolta lataamista merkityksistä. Kuulostaako masentavalta; eikö kulttuurilla siis voikaan muuttaa maailmaa?
Koomikko Miika Pettersson korostaa, että stand up -viihteen ensisijaisena tehtävänä ei suinkaan ole maailman parantaminen. Hänestä onnistunut stand up -esitys saa katsojan edes hetkeksi irti jokapäiväisistä murheista. Pilapiirtäjä Kalevi Laalo puolestaan uskoo onnistuneensa työssään silloin, kun valmis kuva herättää keskustelua tai se jopa sensuroidaan.
Muun muassa näitä ajatuksia kehitellään TV II -kurssilaisten Kulttuuri- tai Taidemakasiinissa. Lisäksi inserteissä vedetään köyttä siitä, onko fakta vai fiktio paras sisällönlähde teatterissa ja näkemyksiään kertoo muun muassa teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija Esa Leskinen. Nuori räppärin alku Sude taas valottaa ajatuksiaan räp-musiikin kantaaottavuudesta. Studiossa Miika Pettersson ja Kalevi Laalo vastaavat toimittajien antamaan haasteeseen ja luovat hetkessä ajankohtaisen esityksen oman taiteensa keinoin.
Keskustelu Taidemakasiinista jatkuu Twitterissä hashtagilla #tv2uta.

Huom. Yliopisto-TV:n makasiinit ovat siirtyneet teräväpiirto- eli HD-formaattiin. Kun käynnistät ohjelman, klikkaa sen oikean alakulman ratasta ja valitse sieltä 1080 HD-resoluutio.

Toista video YouTubessa (aukeaa uuteen välilehteen)